Geschiedenis

In 1929 begon Gerrit-Jan Markerink in Tolkamer met het inbouwen van T-Fordmotoren in parlevinkers. Parlevinkers waren de kleine bootjes die in die tijd de grotere schepen bevoorraadden. Hij verzorgde toen al regelmatig onderhoud aan auto’s en vrachtauto’s en bouwde een goede naam op in de regio. Met het inbouwen van de automotoren in de kleine schepen, werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de zoon van Gerrit-Jan, Dick Markerink, het bedrijf over en bouwde het verder uit. In die tijd werden de stoomschepen gaandeweg vervangen door schepen met dieselmotoren. Dick Markerink zag dat dit een groeimarkt zou worden en richtte zich onder meer op het inkopen van dieselmotoren. Hiervoor reisde hij zelfs tot in Frankrijk, waar hij dieselmotoren kocht en indien nodig tijdelijk liet opslaan bij plaatselijke boeren. Hij begon tegelijkertijd ook allerlei onderdelen te verzamelen. Zo ontstond een steeds groter wordend magazijn, waardoor altijd snel de geschikte onderdelen voorradig waren. Het bedrijf kreeg, door de snel te kunnen leveren service, steeds meer de naam van een vakkundig scheepsreparatie en -inbouwbedrijf. ‘We willen geen ‘nee’ verkopen’ was in die tijd, net zoals nog altijd, de slogan. Schippers die gestrand waren met motorpech konden met zo weinig mogelijk oponthoud snel weer verder varen.

De zoon van Dick, Jan Markerink, nam in 1980 het bedrijf van zijn vader over en bouwde het opnieuw verder uit. Het aantal personeelsleden groeide in die periode gestaag. Onder Jan Markerink specialiseerde het bedrijf zich steeds meer in de inbouw en reparatie van een aantal bekende merken dieselmotoren.

In 2005 nam de zoon van Jan, Alexander Markerink, het bedrijf op zijn beurt weer over van zijn vader. Alexander was al goed bekend met het bedrijf. Sinds zijn veertiende jaar was hij al in het bedrijf als vakantie- en weekendmedewerker te vinden. Alexander liep tijdens zijn technische studie onder meer stage in Duitsland, bij de motorfabriek Deutz. Daar leerde hij alle ins en outs van Deutz-motoren. Tevens deed hij ervaring op in de techniek,  bij een oom in Australië. Sinds 1990 werkte hij als monteur bij zijn vader in de zaak. Gedurende de jaren die volgden leerde Alexander het hele bedrijf kennen en vervulde hij bijna alle functies, tot en met die van de verkoop. Alexander is momenteel de vierde generatie Markerink die het bedrijf leidt.