Geschiedenis

In 1929 begon Gerrit Jan Markerink in Tolkamer met het inbouwen van T-Fordmotoren in parlevinkers. Parlevinkers waren de kleine bootjes die in die tijd de grotere schepen bevoorraadden. Hij verzorgde toen al regelmatig onderhoud aan auto’s en vrachtauto’s en had daarmee een goede naam in de regio opgebouwd. Met het inbouwen van de automotoren in de kleine scheepjes werd de basis gelegd voor het bedrijf zoals dat er nu staat.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de zoon van Gerrit Jan, Dick Markerink, het bedrijf over en bouwde het verder uit. In die tijd werden de stoomschepen gaandeweg vervangen door schepen met dieselmotoren. Dick Markerink zag dat dit een groeimarkt zou worden en richtte zich onder meer op het inkopen van geschikte dieselmotoren. Hiervoor reisde hij zelfs tot in Frankrijk, waar hij dieselmotoren kocht en als het nodig was tijdelijk liet opslaan bij plaatselijke boeren. Hij begon tegelijkertijd ook allerlei onderdelen te verzamelen. Hierdoor creëerde Dick Markerink een magazijn dat gedurende de jaren steeds groter werd en waarmee hij altijd snel de geschikte onderdelen bij de hand had. Het bedrijf kreeg hierdoor steeds meer de naam van een vakkundig scheeps-reparatie- en inbouwbedrijf dat heel snel kon werken. ‘We willen geen ‘nee’ verkopen’ was in die tijd de slogan. Schippers die gestrand waren met motorpech konden hierdoor met zo weinig mogelijk oponthoud snel weer verder varen.

De zoon van Dick, Jan Markerink, nam in 1980 het bedrijf van zijn vader over en bouwde het weer verder uit. Het aantal personeelsleden groeide in die periode gestaag verder. Onder Jan Markerink specialiseerde het bedrijf zich steeds meer in de inbouw en reparatie van een aantal bekende merken dieselmotoren.

In 2005 nam de zoon van Jan, Alexander Markerink, het bedrijf op zijn beurt weer over van zijn vader. Alexander was al heel goed bekend met het bedrijf. Hij werkte al in het bedrijf in de weekends en in de vakanties sinds zijn 14e. Alexander liep tijdens zijn technische studie onder meer stage in Duitsland, bij de motorfabriek Deutz. Daar leerde hij de ins en outs van de Deutz-motoren als geen ander kennen. Ook bij een oom in Australië deed Alexander ervaring op in de techniek. Sinds 1990 werkte hij als monteur bij zijn vader in de zaak. Gedurende de jaren die volgden leerde Alexander het hele bedrijf kennen en vervulde hij bijna alle functies, tot en met die van de verkoop. Alexander is momenteel de vierde generatie Markerink die het bedrijf leidt.